6 manieren om écht even offline te zijn

Terug naar overzicht

1. Out of office

Het klinkt misschien als een open deur, maar dat is het absoluut niet. Heb je een vrije dag, ben je onverwachts niet aanwezig of ben je ziek? Denk eraan je out of office melding in te stellen. Zo kunnen collega’s hun verwachtingen bijstellen en weten ze dat je niet (meteen) antwoordt. Nog een extra tip voor de out of office melding: zet erbij wie ze kunnen bereiken in geval van nood. Als werkgever is het belangrijk je werknemers hier ook in te stimuleren.

2. Vertel collega’s dat je in het weekend je e-mail niet checkt

Wil jij als werknemer het weekend vrij en offline? Naast je out of office, werkt het ook om dit aan je collega’s te vertellen. Zo weten ze dat ze je niet moeten e-mailen in het weekend en dat je in ieder geval niet antwoord. Als werkgever ben je verplicht je werknemers de vrijheid te geven in hun weekend niet te antwoorden op e-mails.

3. Zet de notificaties van je e-mail op smartphone uit

Ontvang jij je e-mail op je smartphone? Dan ben je niet de enige. Toch kun je – onbewust – behoorlijk afgeleid worden van dat rode vinkje bij je e-mail en de notificaties die je binnenkrijgt. Daarom kun je ervoor kiezen de notificaties in het weekend uit te zetten en de applicatie op je smartphone naar een ander scherm te slepen, zodat het niet het eerste is wat je ziet als je je telefoon opent.

4. Uitgesteld e-mailen

Is er iets belangrijks wat je niet wil vergeten? Dan kun je in Microsoft Outlook ook een e-mail opstellen en die uitgesteld versturen. Zo stoor je de mensen met wie je samenwerkt niet. Meer informatie over uitgesteld e-mailen ?

5. Maak richtlijnen voor de communicatie

Als werkgever kun je richtlijnen voor de communicatie opstellen. Als je hierin duidelijk stelt wat je verwacht van de werknemer en hoe je wil dat zij zich gedragen, geeft dit minder stress bij de werknemer en voelen ze zich gesterkt in offline zijn in vrije tijd.

6. Zet het uit

Wil je helemaal zeker zijn van een weekendje of vrije dag offline? Zet je mobiele apparaten uit en meld dat aan degene die het moeten weten. Een aantal dagen offline zijn, verbetert je geluksgevoel, zo blijkt uit talloze onderzoeken.

Microsoft helpt werknemers en werkgevers met het indelen van vrije tijd dankzij allerlei slimme tools.